Κλείστε μια Συνάντηση

    Εδώ μπορείτε να ορίσετε, το ραντεβού σας για τις συνεδρίες σας, εύκολα και πρακτικά.

    Καλέστε στο:
    694 466 8103

    Η στείλτε μήνυμα:
    rozalaious@hotmail.com

    Δεν είμαστε καλά μαζί..αλλά δε φταίει το παιδί..

    8 έτη ago · · 0 comments

    Δεν είμαστε καλά μαζί..αλλά δε φταίει το παιδί..

    Οι περισσότεροι γονείς πιστεύουν πως δεν έχει σημασία πώς είναι η μεταξύ τους σχέση εφόσον είναι εκεί για τα παιδιά, εφόσον τα φροντίζουν, και επικοινωνούν μαζί τους, όλα είναι καλά.

    ΌΜΩΣ δεν είναι! Η σχέση των γονέων είναι υψίστης σπουδαιότητας για την ψυχική υγεία των παιδιών και την ασφάλεια που νιώθουν. Η ασφάλεια εξαρτάται και από την έλλειψη σταθερότητας και την ένταση που υπάρχει ανάμεσα στους γονείς. Αρκετές έρευνες δείχνουν πως η ποιότητα του γάμου επηρεάζει το πώς είναι κάποιος ως γονέας.

    Τι γίνεται στο παιδί όταν οι γονείς μαλώνουν;

    Το παιδί εσωτερικεύει τα σιωπηλά μηνύματα που μεταδίδονται μεταξύ των συζύγων και καθώς αυτή η ένταση συνεχίζεται χωρίς να επιλύεται, σταδιακά επηρεάζεται η ευεξία του παιδιού. Εάν τα λάθη που κάνουν οι γονείς διορθωθούν άμεσα, μπορεί να μην επηρεάσουν το παιδί. Ωστόσο, εάν αυτές οι καταστρεπτικές συμπεριφορές επαναλαμβάνονται συχνά, τότε αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο στο παιδί.

    Τι είναι αυτό που επιδρά αρνητικά;

    1. Οι συγκρούσεις που δεν επιλύονται και που έχουν μεγάλη διάρκεια,
    2. οι συγκρούσεις με ένταση και
    3. οι συγκρούσεις όπου ο ένας γονέας υποτάσσεται στον άλλον.

     

    Όλα αυτά επηρεάζουν τη συναισθηματική ασφάλεια που νιώθει ένα παιδί. Το παιδί δηλαδή, παύει να νιώθει πως οι γονείς του μπορούν να διαχειρίζονται τις συγκρούσεις και να διατηρούν την οικογενειακή σταθερότητα. Καθώς όμως αυτή η ασφάλεια είναι τόσο σημαντική, το παιδί μπορεί να εμπλέκεται στις συγκρούσεις των γονέων του για να επιφέρει την ηρεμία = σταθερότητα= ασφάλεια.

    Όμως ένα παιδί που βιώνει έντονες και συχνές συγκρούσεις μεταξύ των γονέων επηρεάζεται σε πολλαπλά επίπεδα:

     διαταράσσεται συναισθηματικά, ερμηνεύει κάθε αλληλεπίδραση των γονέων ως αρνητική, επηρεάζεται η σχολική του επίδοση και η ποιότητα της σχέσης με τους συνομηλίκους του, επηρεάζεται ο ύπνος του, ενώ ενδέχεται να εμφανίσει συμπτώματα κατάθλιψης και αγχώδους διαταραχής.

    Από την άλλη πλευρά και ο γονιός επηρεάζεται αρκετά από αυτήν την κατάσταση. Μάλιστα, είναι πολύ σύνηθες να βιώσει κατάθλιψη, όταν βιώνει επαναλαμβανόμενες συγκρούσεις. Αυτό από μόνο του επηρεάζει το πώς είναι με το παιδί του, και την ποιότητα του δεσμού που έχουν μεταξύ τους. Οι συζυγικοί καβγάδες επηρεάζουν τον γονιό με τέτοιο τρόπο, ώστε έχει λιγότερη ενέργεια για να διαχειριστεί τη συμπεριφορά του παιδιού, είναι λιγότερο ανοιχτός στην επικοινωνία και στην επίβλεψη των κανόνων της συμπεριφοράς του παιδιού.

    Ο γονείς χρειάζεται να καταλάβουν πως ο τρόπος που συμπεριφέρονται κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης είναι πολύ σημαντικός, καθώς και η επίλυσή της.

    Αυτή η επίλυση χρειάζεται να είναι και συναισθηματική, όχι μόνο λογική! Δηλαδή τα παιδιά να το νιώθουν κιόλας πως είστε καλά μαζί και πως δεν έχει υποταχθεί ο ένας στο άλλον. Διαφορετικά θα έχουν την αίσθηση πως ο ένας γονέας είναι ο νικητής και ο άλλος ο χαμένος.

    Ωστόσο οι συγκρούσεις δεν έχουν πάντα αρνητική χροιά, δεν είναι πάντα καταστρεπτικές, υπάρχουν και εποικοδομητικές, αυτό εξαρτάται από το πώς τις διαχειριζόμαστε. Οι συγκρούσεις που επιλύονται με ένα υγιές τρόπο, σεβόμενοι ο ένας τις ανάγκες και τα συναισθήματα του άλλου, χωρίς επιθετικότητα, μπορεί να έχουν καλή επίδραση στο παιδί, δίνοντάς του το παράδειγμα για το πώς να χειρίζεται μία διαφωνία/σύγκρουση με τους άλλους.

     

     

    Βιβλιογραφία!

    Louis, J. P., & McDonald Louis, K. (2015). Good Enough Parenting. An In-Depth Perspective on Meeting Core Emotional Needs and Avoiding Exasperation. Morgan James Publishing.

     

    Categories: Γονείς και παιδιά, παιδιά και έφηβοι

    ΡΟΖΑ ΛΑΙΟΥΣ

    ΡΟΖΑ ΛΑΙΟΥΣ

    Η Ρόζα Λάιους, είναι Κλινικός Ψυχολόγος (MSc.)-Ψυχοθεραπεύτρια, με ιδιωτικό γραφείο στο κέντρο του Πειραιά.

    Αφήστε μια απάντηση