Κλείστε μια Συνάντηση

  Εδώ μπορείτε να ορίσετε, το ραντεβού σας για τις συνεδρίες σας, εύκολα και πρακτικά.

  Καλέστε στο:
  694 466 8103

  Η στείλτε μήνυμα:
  rozalaious@hotmail.com

  6 έτη ago · · 0 comments

  “Έχω ανάγκη να με αγαπάς και να με φροντίζεις…”

  Συχνά ανησυχούμε για το εάν καταλαβαίνουμε το παιδί μας, εάν ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του, εάν είμαστε καλοί γονείς

  όμως τι θα έλεγε ένα παιδί εάν μπορούσε να αναγνωρίσει τις ανάγκες του:

  Έχω ανάγκη να με αγαπάς και να με φροντίζεις. Χρειάζομαι να μου το δείχνεις σταθερά και με συνέπεια με τις αγκαλιές, τα φιλιά, τα λόγια σου, το βλέμμα σου και την προστασία που μου δίνεις. Έτσι θα με κάνεις να αισθανθώ πως με αγαπάς και πως είμαι σημαντικός για σένα.

  Έχω ανάγκη να αισθάνομαι σταθερότητα, προβλεψιμότητα και ασφάλεια. Όταν πρόκειται να συμβεί ή συμβαίνει μία αλλαγή στη ζωή μου, θέλω να μου την εξηγείς με όρους που μπορώ να καταλάβω. Έτσι θα με βοηθήσεις να αισθανθώ πως υπάρχει κάποιος ενήλικας που με φροντίζει, και πως αυτό που θα νιώσω με αυτή την αλλαγή είναι σημαντικό για σένα.

  Χρειάζομαι να νιώθω πως είμαι αποδεκτός για εσένα και πως δεν θα με αγαπάς μόνο υπό όρους, μόνο όταν θα έχω μία συγκεκριμένη βαθμολογία ή συμπεριφορά. Έχω ανάγκη να με επιβραβεύεις ακόμα και όταν αυτό που κάνω δεν είναι τέλειο. Έτσι θα νιώσω πως με αποδέχεσαι. Μη μου ζητάς το τέλειο γιατί θα μάθω να απαιτώ πολλά από τον εαυτό μου και να μην μου επιτρέπω να κάνω λάθη. 

  Έχω ανάγκη να με προσέχεις και να μου δίνεις σημασία: μέσα από τα δικά σου μάτια βλέπω τον κόσμο. Εάν μαζί σου νιώθω πως αξίζω τότε θα μπορέσω να πιστέψω στον εαυτό μου.

  Έχω ανάγκη από όρια και από κανόνες, ακόμα και εάν δυσκολεύομαι να τους τηρήσω μου προσφέρουν ασφάλεια και προβλεψιμότητα. Με αυτόν τον τρόπο θα γνωρίζω τι μπορώ και τι δεν μπορώ να κάνω. 

  Έχω ανάγκη για αυθόρμητο παιχνίδι, είμαι παιδί και μία από τις βασικές μου ανάγκες είναι να παίζω. Ακόμα και εάν δεν παίζουμε μαζί, θα μου άρεσε να το δοκιμάσουμε, εξάλλου δεν υπάρχει πιο σημαντικό πρόσωπο από εσένα στη ζωή μου.

  Με διευκολύνει όταν μου εκφράζεις το πώς αισθάνεσαι ή το πώς σε κάνω να νιώθεις γιατί καταλαβαίνω πως η συμπεριφορά μου έχει αντίκτυπο σε σένα.

  Η δική μας σχέση διαμορφώνει τη βάση για τις διαπροσωπικές μου σχέσεις ήδη από τώρα και στην ενήλικη ζωή μου. Για αυτό είναι σημαντικό να νιώθω πως με αγαπάς και πως με δέχεσαι, με κάνεις να αισθάνομαι πως αξίζω“.

   

  Βιβλιογραφία

  Louis, J. P., & McDonald Louis, K. (2015). Good Enough Parenting. An In-Depth Perspective on Meeting Core Emotional Needs and Avoiding Exasperation. Morgan James Publishing.

  Young, J. E., Klosko, J. S., & Weishaar, M. E. (2010). Θεραπεία Σχημάτων: Ένας οδηγός για τον θεραπευτή (2η έκδ., μτφρ. Φ. Λέκκας. Γεν. επιμ. Γ. Σίμος). Αθήνα: Πατάκη

  Categories: Γονείς και παιδιά, παιδιά και έφηβοι

  ΡΟΖΑ ΛΑΙΟΥΣ

  ΡΟΖΑ ΛΑΙΟΥΣ

  Η Ρόζα Λάιους, είναι Κλινικός Ψυχολόγος (MSc.)-Ψυχοθεραπεύτρια, με ιδιωτικό γραφείο στο κέντρο του Πειραιά.

  Αφήστε μια απάντηση