Κλείστε μια Συνάντηση

  Εδώ μπορείτε να ορίσετε, το ραντεβού σας για τις συνεδρίες σας, εύκολα και πρακτικά.

  Καλέστε στο:
  694 466 8103

  Η στείλτε μήνυμα:
  rozalaious@hotmail.com

  7 έτη ago · · 0 comments

  Αδελφική Αντιζηλεία

   

  Η βία ανάμεσα στα αδέλφια είναι η πιο συχνή μορφή οικογενειακής βίας, αν και ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα αδέλφια θεωρείται ‘φυσιολογικός’. Κάθε παιδί έχει βιώσει συναισθήματα ζήλιας και απόρριψης όταν συναγωνίζεται ένα νέο μωρό ή ένα παιδί που είναι πιο ζωηρό και μονοπωλεί την προσοχή των γονέων. Η ζήλια συνήθως συνοδεύεται από παιδαριώδη συμπεριφορά, καθώς είναι ο μόνος τρόπος να κερδίσει την πλεονεκτική θέση απέναντι στους γονείς.

   

  Για ποιο λόγο ένα παιδί γίνεται επιθετικό προς τον/την αδελφό/ή του;

  συχνό λόγο αποτελεί το μοίρασμα του παιχνιδιού, του φαγητού, και ιδίως του χρόνου με τους γονείς. Συνήθως νιώθει ότι δεν το αγαπούν, όσο αδικαιολόγητα και εάν είναι τα συναισθήματα. Οι γονείς προσπαθούν με κάθε τρόπο να δείξουν την αγάπη και το ενδιαφέρον τους προς το παιδί, αλλά το γεγονός πως δείχνουν αυτά τα συναισθήματα και προς το άλλο παιδί, μειώνει σε σημαντικό βαθμό την ισχύ τους.

   

  Η αντιζηλία θα χαρακτηρίζει διαρκώς τη σχέση μεταξύ των αδελφών;

  Με την πάροδο του χρόνου μειώνεται η βία ανάμεσα στα αδέλφια, καθώς αναπτύσσουν άλλες δεξιότητες-λεκτικές. Επιπλέον, τα μεγαλύτερα παιδιά περνούν περισσότερο χρόνο εκτός σπιτιού, έτσι αποφεύγονται οι συγκρούσεις.

   

  Μη βοηθητικές πρακτικές για την αντιμετώπιση των συγκρούσεων:

  • έχει φανεί πως η παρέμβαση των γονέων στους τσακωμούς των παιδιών οδηγεί μακροπρόθεσμα σε μεγαλύτερη σύγκρουση
  • δεν βοηθάει το γεγονός πως συνήθως μαλώνουν το μεγαλύτερο παιδί, ενώ προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή του μικρότερου.
  • δεν βοηθάει επίσης η ενίσχυση του ανταγωνισμού μεταξύ των παιδιών

   

  Βοηθητικές Πρακτικές γονέων

  • η συχνότητα των τσακωμών μειώνεται όταν οι γονείς δεν παρεμβαίνουν, ειδικότερα όταν παραβλέπουν τους τσακωμούς και ανταμείβουν τα παιδιά που δεν μαλώνουν. Επομένως αποφεύγετε να παρεμβαίνετε στις συγκρούσεις των παιδιών.
  • σημαντικό είναι να υιοθετείτε τον διάλογο και να συζητάτε τους κανόνες και τα συναισθήματά σας με τα παιδιά. Έτσι μαθαίνουν τα παιδιά πώς να αναπτύσσουν πιο ώριμους τρόπους χειρισμού μιας σύγκρουσης.
  • εάν τα παιδιά δεν θέλουν να μοιράζονται τα πράγματά τους, μπορεί να γίνει διαχωρισμός των πραγμάτων/παιχνιδιών/αντικειμένων που θέλουν να είναι μόνο δικά τους, και σε ένα κουτί να τοποθετηθούν τα υπόλοιπα που θα μπορούν να μοιράζονται με τον/την αδελφό/ή.
  • δώστε μια ευκαιρία στο παιδί σας να μιλήσει.
  • περιορίστε τα ερεθίσματα που είναι περισσότερο πιθανό να πυροδοτούν την επιθετική συμπεριφορά όπως είναι η απουσία ενήλικου και επίβλεψης.
  • μειώστε την επαφή με άλλο παιδί που είναι επιθετικό.
  • δείχνετε στα παιδιά εναλλακτικές συμπεριφορές και κοινωνικές δεξιότητες επίλυσης μιας σύγκρουσης.

  Βιβλιογραφία

  Herbert, M. (2000). Οι καβγάδες των παιδιών. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα.

  Categories: Γονείς και παιδιά, παιδιά και έφηβοι

  ΡΟΖΑ ΛΑΙΟΥΣ

  ΡΟΖΑ ΛΑΙΟΥΣ

  Η Ρόζα Λάιους, είναι Κλινικός Ψυχολόγος (MSc.)-Ψυχοθεραπεύτρια, με ιδιωτικό γραφείο στο κέντρο του Πειραιά.

  Αφήστε μια απάντηση